logobgr
Всички
16.09.2014г.

Възрастен мъж нападна социален работник в Севлиево

Удар в главата понесе социалният работник Николай Неделчев от дирекция „Социално подпомагане" - Севлиево. Нападателят е възрастен мъж, явил се на 15 септември 2014 г. в дирекцията, за да получи заповед за настаняване в Дом за стари хора. Молбата му е удовлетворена броени дни след подаването й на 4 септември т.г. Кандидат-потребителят на социалната услуга пожелал да пише върху оригинала на заповедта, въпреки обяснението, че връченото му копие и медицинските документи са напълно достатъчни за настаняването в дома. При опита да бъде изведен мъжът нанася удар с патерица на Николай Неделчев, социален работник от отдел „Хора с увреждания и социални услуги". Неделчев е транспортиран до Центъра за спешна медицинска помощ в Севлиево, а нападателят е изведен от двама полицаи.

Инцидентът  е пореден акт на безпричинно насилие срещу служител на Агенцията за социално подпомагане (АСП). През май т.г. жена нападна социален работник от отдел „Закрила на детето" на работното му място в Смолян при изпълнение на служебните му задължения.  През м.г. служителка от дирекция „Социално подпомагане" - Младост, бе намушкана с нож от гражданин. При задържането му полицията иззе от него нож, газов пистолет и метални тръби. По-рано бяха образувани две наказателни производства във връзка с отправени заплахи за убийство към служители от дирекция „Социално подпомгане" - Враца, както и саморазправа на работното им място. И в двата случая заплахите са отправени от родители на деца, спрямо които са предприети мерки за закрила. Споменатите инциденти са само малка част от ширещите се случаи на вербална и физическа агресия срещу социални работници.

Случилото се в Севлиево е причина АСП категорично да потвърди многократно заявената си позиция относно недопустимостта на посегателство спрямо нейни служители  при изпълнение на техните задължения. Агенцията ще настоява и за адекватни промени в нормативната уредба, свързани с гарантиране на защитата и сигурността на социалните работници.

Всички