logobgr
Всички
27.04.2018г.

Удължава се срокът за раздаване на втория транш с продукти по Оперативната програма за храни

До 11 май 2018 г. се удължава срокът за раздаване на втория транш с индивидуални пакети с хранителни продукти, с които ежегодно се подпомагат лица и семейства, живеещи в крайна нужда. Това дава допълнителна възможност на правоимащите лица да получат продукти от първа необходимост по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Партньорската организация БЧК, която организира разпределението и раздаването на пакетите с храни, е изготвила график с удължения срок, който е публикуван на интернет страниците на БЧК - www.redcross.bg, и на Агенцията за социално подпомагане (АСП) - www.asp.government.bg.

При втория транш нуждаещите се се подпомагат със 7 вида храни - бисквити, леща, консерва скумрия, мед, доматено пюре, лютеница и грах, на  обща стойност 46 лв. Те са част от пакет от 17 вида храни, 10 от които бяха раздадени през 2017 г. Тогава правоимащите получиха брашно; ориз; спагети; пюре от картофи; гювеч; компот; конфитюр; говеждо в собствен сос; захар и вафли, на стойност 67.19 лв. Право да получат хранителните продукти от втория транш имат всички лица и семейства, които са били подпомогнати с 10-те вида храни през миналата година при първия транш. Пакетите от втория транш могат да получат и лицата в затруднено положение, които са имали право, но по някаква причина не са успели да вземат раздадените през 2017 г. храни.

Раздаването на хранителните продукти се извършва на територията на цялата страна, в пунктовете на БЧК – партньорската организация по програмата, по предварително определения график. Получаването на хранителните продукти е организирано така, че хората, за които са предвидени пакетите, да могат да ги получат в най-близкия до тях пункт. Пунктове за раздаване на храни има и в най-малките и отдалечени населени места в страната. Подробна информация може да бъде получена от отговорните служители във всяка териториална структура на АСП, както и в офисите на партньорската организация БЧК.

След раздаването на хранителните продукти на лицата и семействата от основната целева група, ако останат невзети пакети, те ще бъдат преразпределени в полза на допълнителните целеви групи, определени в Наредба № РД-07-1 от 4 април 2016 г. за реда и условията за определяне на целевите групи по ОПХ ФЕПНЛ, освен основната целева група за получаване на  индивидуални пакети хранителни продукти. Избягването на разхищение на храната е основен принцип на Оперативната програма за храни и досега такова не е допускано.

 

удължава се графика за раздаване на пакетите с хранителни продукти.docx
удължава се графика за раздаване на пакетите с хранителни продукти.docx 50 KB
Всички