logobgr
Всички
05.12.2018г.

Стартира раздаването на хранителни продукти по Оперативната програма за храни

                          Най-нуждаещите се ще бъдат подпомогнати с 16 вида хранителни продукти 

На 6 декември 2018 г. стартира предоставянето на хранителни продукти от първа необходимост, включени в индивидуалните пакети, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. Програмата е съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица /ОПХ ФЕПНЛ/. Раздаването на пакетите ще продължи и през месеците януари и февруари 2019 г. според график, изготвен от партньорската организация по програмата – Български червен кръст (БЧК). Графикът се публикува на интернет страниците на БЧК - www.redcross.bg, и на Агенция за социално подпомагане - www.asp.government.bg ТУК

През м. декември раздаването на пакетите с храни стартира в областите Враца, Ловеч, Благоевград, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Пазарджик, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол и Софийска област.

В пакета, с тегло 24 кг, са включени 16 вида хранителни продукти - ориз, спагети, лютеница, зелен фасул, домати – стерилизирани, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, рибни консерви, зрял боб, леща, захар и олио. С тях ще бъдат подпомогнати близо 298 000 лица от основната целева група, определена според изискванията, разписани в Наредба № РД-07-1 от 4 април 2016 г. за реда и условията за определяне на целевите групи по ОПХ. Пакетите с храни са предназначени за лица и семейства, подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“ на различни основания – с целеви помощи за отопление; с помощи за отглеждане на деца до навършване на една година; с еднократна помощ за ученици, записани в първи клас; с еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция на деца в риск. В основната целева група са включени и лица и семейства, пострадали от бедствия и аварии и подпомогнати с еднократна помощ; лица с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат лични доходи до линията на бедност и са подпомагани с месечна добавка за социална интеграция; лица и семейства, подпомагани  с  месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане.

Раздаването на хранителните продукти е организирано така, че хората, за които са предвидени пакетите, да могат да ги получат в най-близкия до тях пункт на партньорската организация БЧК. Пунктове за раздаване на храни има и в най-малките и отдалечени населени места в страната. Подробна информация, включително и за включените в списъците лица от основната целева група, може да бъде получена от отговорните служители във всяка териториална структура на Агенцията за социално подпомагане, както и в офисите на партньорската организация БЧК.

Съдържанието на пакетите се определя въз основа на масовата употреба на храните от домакинствата и след препоръки от Министерството на здравеопазването. Закупуването на храните се извършва със средствата от безвъзмездната финансова помощ чрез обществена поръчка по Закона за обществените поръчки.

По програмата се осигурява и топъл обяд, като тази услуга се предоставя по проекти на общините целогодишно.

График
График 1.41 MB
Всички