logobgr
Всички
18.12.2008г.

Колеги, благодарим ви за хуманизма и съпричастността! Над 52 000 лв. даряват служителите на АСП на децата от домовете в Крушари и Луковит

Колеги, благодарим ви за хуманизма и съпричастността!

 

Над 52 000 лв. даряват служителите на АСП на децата от домовете в Крушари и Луковит

 

Дълбока благодарност за проявеното разбиране, за съпричастността и хуманизма изказват ръководството на Агенция за социално подпомагане и инициативният комитет на всички колеги, включили се в благотворителната акция, обявена в подкрепа на децата с умствена изостаналост от дома в с. Крушари, област Добрич. Освен  децата от Крушари, по решение на инициативния комитет, ще бъдат подпомогнати и  децата с физически увреждания от дома в Луковит - събраната от даренията сума позволява това.

На благородната инициатива, обявена в навечерието на най-светлия християнски празник - Рождество Христово, практически откликнаха  работещите в структурите на агенцията в цялата страна. За броени дни бяха събрани 52 241 лв., които ще бъдат предадени с официален протокол на ръководствата  на двата дома.

В Крушари съществуващият физкултурен салон ще бъде ремонтиран и оборудван с цел превръщането му в съвременна спортна зала, съобразена с нуждите на децата. Предвижда се да бъдат закупени статични проходилки, уреди за масаж, сух басейн, велоергометър, бягаща пътека и други подходящи уреди и съоръжения. Допълнително ще бъдат закупени и дидактични, логопедични и обучителни компютърни програми.

За децата от дома в Луковит ще бъдат закупени парафинови апликатори, компютри, програми и игри за подкрепа на обучението и интелектуалното им развитие. Домът се нуждае и от нова пералня и гладачна машина.

 Разходването на средствата по предназначение, съгласно волята на дарителя, ще бъде контролирано от инициативният комитет и АСП. Информация за това ще бъде публикувана на сайта на агенцията.

Домът за деца с умствена изостаналост в с. Крушари е единствената специализирана институция на територията на област Добрич, която предлага институционална грижа за деца с увреждания. При капацитет  108 места към момента в дома  са настанени 105 деца. За тях се грижи персонал от 54 души, сред които психолог, логопед, медицински специалисти и рехабилитатор. 

Домът в Луковит разполага със 103 места и е единствения в страната, който предлага специализирани грижи за деца с физически увреждания и съхранен интелект. Настанените в него 69 деца се обслужват от 51 души персонал.

 

18.12.2008 г.

Всички