logobgr
Всички
07.07.2015г.

Изпълнителният директор на АСП Ивайло Иванов за синдикалните искания: „Работните заплати се регламентират от Закона за бюджета”

„Отнасям се с разбиране към синдикалните искания, защото едва ли има човек, който по-добре от мен да е наясно с проблемите в Агенцията за социално подпомагане", заяви изпълнителният директор на Агенцията Ивайло Иванов пред БНР по повод на обявената готовност за предупредителна стачка на 9 юли т.г. в 19 от 147-те дирекции „Социално подпомагане" в страната.

В тези искания следва да се разграничи какво е от компетенцията и по силите на ръководството на Агенцията и какво не, подчерта Ивайло Иванов, като разясни, че е решен въпросът с доставка на съвременна техника и консумативи - 2700 компютърни конфигурациии и съответните консумативи вече са доставени в териториалните поделения на АСП.

Възстановена е работата на Съвета за социално сътрудничество, резултат от неговата работа е писмо на министъра на труда и социалната политика Ивайло  Калфин до финансовия министър, с което се иска 20-процентно увеличаване на работната заплата на работещите в АСП, Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда. Ивайло Иванов припомни, че Законът за бюджета ясно и точно регламентира колко са парите за работни заплати. Това се приема от Народното събрание. За да се извърши каквато и да е промяна в бюджетните взаимоотношения, трябва да имаме промяна, която може да се извърши само от парламента или от правителството с нарочно постановление, подчерта Иванов.

Изпълнителният директор на АСП призова да не се забравя, че работим в условията на изискването за 10-процентно съкращение на разходите в бюджетната сфера и е постижение на ръководството на АСП, че не се е стигнало до съкращения на служители. „Всеки ръководител би искал работещите в ръководената от него система да са доволни и в този смисъл категорично бих одобрил увеличение на заплатите, защото прекрасно познавам натовареността на социалните работници, сложността на задачите им", завърши Ивайло Иванов.

Всички