logobgr
Всички
12.10.2015г.

АСП подписа споразумение за сътрудничество с британска организация за работа по случаи на бездомни българи във Великобритания

В рамките на работно посещение в Лондон изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Ивайло Иванов подписа споразумение за сътрудничество между Агенцията и неправителствената организация „Thames Reach", по чиято покана бе осъществена визитата. От документа за сътрудничество за АСП произтичат ангажименти, свързани с осигуряване на информация за всеки български гражданин, с когото организацията работи във Великобритания, с оглед да се окаже най-подходящата подкрепа за него преди и след завръщането му в България.

В рамките на визитата беше обсъдена координацията между държавните институции, неправителствения сектор и услугите в Лондон и аналогичните структури в Република България. Домакините изразиха надежда, че с подписаното  споразумение ще бъде подобрено междуинституционалното сътрудничество при работата по случаи с бездомни български граждани, пребиваващи на територията на Обединеното Кралство и конкретно в столицата Лондон.

Представителите на АСП се запознаха с практиката на английски неправителствени организации по предоставяне на социални услуги на лица, останали без подслон, включително и на лица със зависимости. Представен бе модел на комбинирана мрежа за регистриране на бездомни хора (CHAIN), чрез който сродните организации координират действията си и обменят информация при работа по случаи, свързани с предоставянето на дейности за подкрепа на бездомни местни и чуждестранни граждани.

Делегацията на АСП се срещна и с Н. Пр. г-н Константин Димитров - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Всички