logobgr
Всички
14.01.2020г.

Василица в Агенцията за социално подпомагане

Днес по традиция група ученици – сурвакарчета от мрежата училища на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ посети Агенцията за социално подпомагане по случай празника Василица – ромската Нова година. Ромите в България го отбелязват като начало на Новата година и го свързват с легендата за Банго Васил, закрилник на ромите, който изградил наново мост, разрушен от Дявола, за да могат те да преминат отвъд реката, и по този начин ги спасил.

Малките ученици от ОУ „Иван Вазов“ – с. Извор, община Радомир донесоха много слънчеви усмивки на домакините от дирекция „Закрила на детето“, като представиха специално подготвени песни и танци, сурвакаха ги за здраве и късмет и им връчиха саморъчно изработени подаръци. От своя страна гостоприемните домакини пожелаха на децата здраве и сполука и да се учат упорито, за да станат успешни млади хора с добро бъдеще. От името на Агенцията детската група бе поздравена от Ана Ананиева, заместник- изпълнителен директор на АСП, и от Емил Тодоров, директор на дирекция „Закрила на детето“. Децата получиха и подаръци.

Посещението в АСП е част от многобройните събития, организирани от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе". Общностни центрове и десетки училища организират празненства в цялата страна. По този начин се предоставя възможност на ученици-сурвакарчета да пожелаят здраве и берекет на представители на различни институции, обществени организации и публични личности, като едновременно с това се представя и богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.

Всички