logobgr
Всички
20.05.2013г.

Социалните работници са действали по правилата в случая с приемното семейство от с. Брест

Социалните работници са спазили стриктно задълженията си във връзка с настаняването на дете в приемното семейство в с. Брест и процедурата за неговото осиновяване. Това заяви днес в предаването „Тази сутрин" на бТВ заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Повод за разговора беше желанието на приемни родители от с. Брест да осиновят момиченце на 2.5 години, за което се грижат от 7 месеца. По казуса се разшумя в медиите преди няколко дни.

„Случаят е изключително ясен от гледна точка на развоя на събитията. Още преди да бъде настанено в приемното семейство, детето е било включено в регистъра за национално осиновяване. Това е било известно на приемните родители от първия ден, в който са поели детето.

На 30 ноември 2012 г. те са подписали декларация, че не могат да осиновят това дете. На 11 февруари 2013 г. са кандидатствали за осиновители, но по-малко от месец по-късно - на 8 март 2013 г., са подписали втора декларация, в която са заявили, че ще съдействат за осъществяване на срещи между детето и кандидат-осиновители. Впоследствие те наистина са съдействали за тези срещи", обясни Иванка Шалапатова.

„Държавата не може да чака дали и кога приемните родители ще сменят мотивацията си и ще пожелаят да осиновят детето. Тя е длъжна да се грижи за интересите на детето. Те изискват органът за закрила да търси най-доброто решение, е то е колкото може по-бързо осиновяване", добави зам. министър Шалапатова.

След като е получен необходимият брой откази за осиновяване на детето в страната, детето е вписано в регистъра към Министерство на правосъдието на деца, които могат да бъдат осиновени от чуждестранни граждани в условията на пълно осиновяване.  Към този момент приемното семейство още не е било включено в регистъра на кандидат-осиновителите, а по-късно при започналите срещи на детето с кандидат-осиновителите от чужбина, приемното семейство е подписало и декларация за улесняване на срещите.  

Единствено съдът може да реши дали да даде детето за осиновяване на кандидат-осиновителите от Италия или да прекрати международната процедура. Съдебното заседание по този въпрос е насрочено за днес.

Социалните работници ще продължат да предлагат подкрепата си на детето и семейството за справяне с възникналата ситуация.

Всички