logobgr
Всички
14.01.2019г.

Ромски сурвакарчета поздравиха АСП по случай Банго Васил

Днес ученици от ОУ „Христо Ботев", село Баница, сурвакаха за здраве представители на ръководството на Агенцията за социално подпомагане (АСП) по повод Василица - ромската Нова година. Гостите бяха посрещнати от зам. изпълнителния директор на АСПг-жа Ана Ананиева с въодушевление и подаръци. Децата донесоха много слънчеви усмивки на домакините, като .представиха специално подготвена програма за празника включваща песни, танци и сурвакарски наричания на български и ромски език. От своя страна любезните домакини  пожелаха на децата здраве, сполука и да се учат упорито, за да станат успешни млади хора с добро бъдеще.

Празникът Василица или Банго Васил се отбелязва като начало на Новата година от ромите в България. Той е свързан с легендата, че свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като бил разрушен от Дявола, и по този начин ги спасил. Банго Васил се празнува три дни – на 13, 14 и 15 януари. 

Инициативата е част от национална кампания, която Център за междуетически диалог и толерантност „Амалипе", общностни центрове и десетки училища организират в цялата страна, за да отбележат и популяризират празника Василица – Ромската Нова година. По този начин се предоставя възможност на ученици-сурвакарчета от училища от цяла България да пожелаят здраве и берекет на представители на различни институции, обществени организации и публични личности, като едновременно с това  се представя и богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.

Всички