logobgr
Всички
16.03.2018г.

Раздаването на продуктите по Оперативната програма за храни стартира на територия на цялата страна

Предоставянето на  втория транш продукти от първа необходимост, включени в индивидуалните пакети, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, стартира поетапно през месец март на територията на цялата страна. Предоставянето се реализира по график за всички области на страната, изготвен от партньорската организация по програмата – Български червен кръст (БЧК), чрез която пакетите достигат до нуждаещите се. Седемте вида храни, включени в пакета от втория транш, ще се раздават до 04.05.2018 г., според графика.

Пълният график по области е публикуван на интернет страниците на БЧК - www.redcross.bg и на Агенция за социално подпомагане (АСП) - www.asp.government.bg, където се отбелязват и евентуалните актуализации. Пунктове за раздаване на храни има на територията на цялата страна, дори и в най-малките и отдалечени населени места в страната. Подробна информация може да бъде получена от отговорните служители във всяка териториална структура на Агенцията за социално подпомагане, както и в офисите на партньорската организация БЧК.

Лицата и семействата, които през 2017 г. са получили като правоимащи продуктите от първия транш, при втория транш сега се подпомагат с още 7 вида храни - бисквити, леща, консерва скумрия, мед, доматено пюре, лютеница и грах, на  обща стойност 46 лв. Пакетите от втория транш получават и лицата в затруднено положение, които са имали право, но по някаква причина не са успели да вземат раздадените през 2017 г. храни. Разпределени са 5031 тона храни.

През м.г., в рамките на първия транш, с почти 10 000 тона хранителни продукти бяха подкрепени над 316 000 лица в тежко социално положение (с около 49 000 повече, отколкото през 2016 г.). Тогава те получиха 10 от общо 17-те вида храни, определени в индивидуалния пакет – брашно, ориз, спагети, пюре от картофи, гювеч, компот, конфитюр, говеждо в собствен сос, захар и вафли, на стойност 67.19 лв.

Програмата за храни има за цел да подкрепи най-нуждаещите се лица и семейства, като осигурява регулярно храни от първа необходимост, след консултации с Министерството на здравеопазването. До момента АСП успява да изпълни целта, като осигурява ежегодно пакети с храни.

График на всички области 2018.docx
График на всички области 2018.docx 109 KB
Всички