logobgr
Всички
25.08.2016г.

През септември най-нуждаещите се получават още 14 продукта по Оперативната програма за храни

 

От 1 септември 2016 г. започва вторият транш от раздаването на хранителните продуктите по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане (АСП). Българският червен кръст (БЧК) е избраната партньорска организация за раздаване на хранителните продукти, закупени в периода 2015-2016 г. Раздаването, което ще продължи до 30 септември 2016 г., ще се извършва от  служители и доброволци на БЧК в 304 пункта в страната.  Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2014-2015 г.), право на пакети хранителни продукти имат и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии.

Във втория транш същите лица ще получат пакети храни с тегло близо 15 кг, съдържащи следните 14 продукта: ориз, булгур, лютеница, доматено пюре, зелен грах, гювеч, нектар, месни консерви - птичи пастет, рибни консерви - скумрия в доматен сос, зрял фасул, пчелен мед, локум, обикновени бисквити, вафли. Графикът за поетапното раздаване по програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК (www.redcross.bg) и на АСП (www.asp.government.bg) и в регионалните офиси на БЧК.

До момента са раздадени пакети хранителни продукти на общо 265 000 нуждаещи се лица. В началото на 2016 г. се извърши първи транш на раздаване на 5 хранителни продукта на 225 836 правоимащи лица от основната целева група, като пакетът съдържаше брашно, спагети, компот, конфитюр и леща. През май и юни т.г. се извърши раздаването на 7 хранителни продукта (брашно, спагети, компот, конфитюр, леща, локум и нектар) на 28 614 лица от допълнителните целеви групи, които получиха нераздадените хранителни пакети от първия транш на раздаване. През август 2016 г. приключи раздаването на останалите нераздадени  10 550 пакета  хранителни продукти от първия транш  по списъци, предоставени от дирекциите "Социално подпомгане" за лица от социалните услуги в общността.

Графикът за раздаване на пакетите - тук

.

 

 

 

Всички