logobgr
Всички
23.01.2015г.

Представители на АСП участваха в откриването на „Синя стая” и в дискусия по проблемите на децата в конфликт със закона в Сливен

„Синя стая", в която по щадящ начин ще могат да бъдат изслушвани деца, жертви или свидетели на насилие или деца в кофликт със закона, бе открита в Сливен. Гости на събитието бяха президентът Росен Плевнелиев, министърът на правосъдието Христо Иванов, посланикът на Френската република у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България и др.

Кръглата маса на тема „Достъп до правосъдие - гаранции за правата на децата и децата в конфликт със закона", последвала откриването  на „Синята стая" и проведена в сградата на Община Сливен, беше открита от президента Росен Плевнелиев. „Синята стая" е голяма стъпка напред и искам да ви пожелая да вложите и душата си в нея." обърна се той към организаторите и участниците в събитието. От името на Агенцията за социално подпомагане (АСП) форумът беше приветстван и от Емил Тодоров, директор на  Дирекция „Закрила на детето" в АСП. Той акцентира върху необходимостта от координирани съвместни действия на ангажираните институции, органи и организации в работата с деца в конфликт със закона, деца жертви и свидетели на престъпления и насилие и деца, участващи в правни процедури. В дискусията бяха представени и обсъдени и нови методики и програми, прилагащи водещи европейски практики за работа с деца в конфликт със закона.

Изграждането на "Синята стая" в Сливен е финансирано от УНИЦЕФ Франция.  Тя е 14-та поред открита в страната, като до края на годината се очаква откриването на още 5.

Всички