logobgr
Всички
01.10.2013г.

Ограничаване на родителските права грози майката от скандално видео

Скандално видео, на което ясно се вижда и чува как българска майка насърчава двете си деца да пушат цигара и да пият кафе, предизвика самосезиране на Агенцията за социално подпомагане (АСП), като за случая бе информирана ДАНС за действия по компетентност.

На 1 октомври 2013 г.  постъпи сигнал от бащата на едно от децата. Същият е споделил, че едното дете е негов племенник и двете деца живеят в жилището му. Потърсил е съдействие за установяване на контакти с органите по закрила и веднага е осъществена среща с компетентния отдел «Закрила на детето». Също днес социални работници посетиха жилището, в което се отглеждат двете деца, като са установени подходящи условия за отглеждането на децата.  

 От проучването става ясно, че майката на сина му, с която нямат брак, е посетила дома им, с желание да се види с детето. Бащата счита, че тогава майката е заснела скандалните кадри, което бе потвърдено и от самата майка в разговор със социален работник, осъществен в полицията. Оценката на експертите е, че тя прави впечатление на недостътъчно зряла жена, която вече съжалява за случилото се. 

При извършеното спешно проучване на сигнала е установено, че за двете деца се полагат добри грижи в семейна среда, задоволени са техните потребности. Предстои насочване на родителите към доставчик на социални услуги за деца и семейства, с цел оказване на психологическа подкрепа. 

Дирекцията „Социално подпомгане", ангажирана със случая, ще уведоми районната прокуратура за инцидента с децата. Ще бъдат предприети действия и за ограничаване от родителските права  на майката след окончателната оценка на сигнала.

Всички