logobgr
Всички
20.07.2011г.

Нова услуга за деца открита в Средец

Първата социална услуга от резидентен тип в Бургаска област функционира в град Средец. Там вчера официално бе открит Център за настаняване от семеен тип, като на откриването присъстваха заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова, кметът на община Средец Тодор Пройков и областният управител на Бургаска област Константин Гребенаров. В комфортната обстановка на новата услуга са настанени осем деца, изведени от Дома за деца, лишени от родителска грижа в Средец. Новият им дом е с площ 200 кв.м, с напълно ново оборудване. Децата ще разполагат с кухня, спални, самостоятелна баня и тоалетна, хол с телевизор и компютър, гардеробчета с лични вещи.

Центърът за настаняване от семеен тип в Средец е държавно делегирана дейност, като за децата ще се грижи персонал от шестима души. Стандартът за издръжка на едно дете годишно е 7255 лева.

Само през 2011 г. са открити 24 центъра за настаняване от семеен тип за деца с 264 места, като общият брой на тези центрове за страната е 72 с капацитет за 831 деца. Отделно функционират  23 центъра за настаняване от семеен тип за възрастни, в които могат да бъдат настанени 284 души.

Всички