logobgr
Всички
15.01.2024г.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане д-р Надя Танева посрещна малките ученици от Самоков за Василица

Ръководството и екипът на Агенцията за социално подпомагане прие ученици по случай Василица – празникът, почитан от ромската общност като начало на Новата година. С песни, танци и пъстри облекла възпитаниците от ОбУ "Неофит Рилски", гр. Самоков пресъздадоха традиционната подготовка за празника. С наричания за здраве и берекет сурвакаха всички гости.

Събитието е част от кампанията на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ „Да възстановим мостовете между нас“. Празнуването на Василица е свързано със стара легенда, разказваща, че Дяволът разрушил моста, по който вървели ромите, но свети Васил го построил отново, за да могат те да преминат над пречистващата с чистотата си вода и да започнат своя нов живот. Затова Василица е денят, в който – чрез силата на традицията и  ритуала – строим мостове към идните дни с вярата, че те ще бъдат по-добри!

Д-р Танева поздрави малките таланти, като им пожела да бъдат винаги  толкова старателни и да следват съветите на своите преподаватели. Тя ги покани в кабинет си, а малчуганите станаха „изпълнителни директори“ за малко, като споделиха мечтите си и отправиха своите послания.

Всички