logobgr
Всички
22.03.2024г.

Днес в Благоевград се проведе кръгла маса част от инициативата „Заедно за милион усмивки“, организирана от Община Благоевград и местната дирекция „Социално подпомагане“

За нас е изключително важно да вземем бързи и важни решения за осигуряване на устойчивост на приемната грижа, така че от първи януари 2025 г. тя да бъде делегирана дейност. Това каза изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане д-р Надя Танева .

Приемната грижа е приоритет в момента в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) на Агенцията и в частност на дирекциите, тъй като изпълняваме проекта, който до края на тази година ще бъде финансиран с европейски средства, посочи д-р Танева. 

Тя поясни пред представители на дирекции „Социално подпомагане“ от трите области и приемни родители, че Консултативен /КЕС/ експертен съвет разисква минимум два пъти месечно във връзка с решение за развиването на услугата от следващата година. 

Три са основните предизвикателства към момента - промяна в законодателството и осигуряване на единен финансов стандарт, решение дали приемната грижа ще бъде социална услуга и как ще бъде реализирано това, както и трудовите договори на приемните родители, обобщи изпълнителният директор на АСП.

На кръглата маса взеха участие и  приемните родители от Благоевград, Перник и Кюстендил те поставиха въпроси, свързани с предизвикателства, с които се сблъскват приемните родители, и споделиха положителни аспекти. Сред темите бяха трудовите договори на приемните родители от следващата година, както и възможности за образование и въвеждане на образователен минимум за приемни родители. 

След като приключи кръглата маса, д-р Танева и г-жа Вероника Баяндурян – заместник изпълнителен директор на АСП, проведоха работна среща със териториалните структури на АСП.

 

Всички