logobgr
Всички
26.10.2020г.

Агенцията за социално подпомагане с награда за програмата „Топъл обяд у дома“

Агенцията за социално подпомагане (АСП) получи наградата „Достъп до добра храна“ в категория „Държавна политика“ за целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуацията“. Агенцията разработи и администрира програмата, за реализацията на която бяха осигурени 14,2 млн. лв. от бюджета. Осигуреното финансиране даде възможност над 36 000 нуждаещи се в 189 общини и райони да бъдат подкрепяни ежедневно с топъл обяд в условията на пандемията от коронавирус.

Отличените инициативи бяха обявени в рамките на Седмата годишна конференция „Достъп до добра храна“, проведена онлайн. От АСП благодариха за високото призвание, като отбелязаха, че с целевата програма е надградена операция „Осигуряване на топъл обяд“, финансирана по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

За присъстващите на онлайн събитието беше излъчен кратък филм „Топъл обяд за душата“. В него подпомогнати по Оперативната програма за храни разказват как „топлият обяд“ не само им осигурява достъп до храна, но им е помогнал да се справят със социалната изолация, да получат възможност за достъп до образование, подкрепа при домашно насилие и др.

Конференцията „Достъп до добра храна“ е част от Националната седмица за достъпа до добра храна. Тя стартира на 16 октомври, който е обявен за Световен ден на прехраната с решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Наградите се връчват от фондация „Българска месна традиция“ и Граждански институт.

Всички