logobgr
Всички
07.11.2023г.

Агенцията за социално подпомагане прие за един ден близо 300 заявления за еднократна помощ от пострадалите от бурята в цялата страна

Вчера изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) д-р Надя Танева посети Лъвино, едно от най-пострадалите от бурята села в североизточна България. Заедно със заместник-министъра на труда и социалната политика Гинка Машова, изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов и изпълнителния директор на фонд „Социална закрила“ Марина Сарадинова  тя се срещна със семейства от село Лъвино, община Исперих, чиито домове са наводнени, а ураганният вятър е отнесъл покривите на къщите им.

Екипи от дирекция „Социално подпомагане“(ДСП) - Исперих вече е обходил засегнатите населени места в района и е описал щетите. Към момента са приети над 100 заявления за еднократни помощи, които се отпускат за покриване на инцидентно възникнали нужди. Много от хората лично благодариха на социалните работници на първа линия, които и в близките дни ще останат на терен. Създадена е организация служители от ДСП–Разград и ДСП-Самуил да окажат помощ за обработване на постъпилите заявления за подпомагане, за да могат средствата да бъдат изплатени  до края на ноември на семействата, които отговарят на нормативните условия.

Д-р Танева и главният секретар на АСП Надежда Николова проведоха работна среща с директорите на териториалните структури на АСП от областите Разград, Шумен, Търговище и Варна.  Бяха обсъдени всички възможности за помощ и подкрепа, които АСП може да окаже на пострадалите. На срещата стана ясно, че до момента социални работници са посетили 18 населени места, където бурята е нанесла унищожителни поражения. Приети са близо 300 заявления за еднократна помощ, която е до 1512 лв. Ще бъде осигурена възможност на общините, предоставящи топъл обяд по Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021 – 2027), да разширят обхвата и да включат сред потребителите пострадали лица, които са в невъзможност да приготвят храната си у дома. Домакинствата се консултират и относно възможността за подпомагане от фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) на стойност 2500 лв. Ангажимент на общинската администрация е приемането, обработването и изпращането на заявленията към ФСЗ.

Днес д-р Танева и екипи на АСП продължават обходите и срещите с пострадалите в други населени места, засегнати от бедствието в североизточна България. АСП е в координация с Областните кризисни щабове, както и с представители на местните власти за преодоляване на първоначалните затруднения на домакинствата, предизвикани от щетите, както и относно възможностите за по-нататъшна ефективна подкрепа на най-уязвимите.

Всички