logobgr
Всички
16.09.2021г.

Стартира кампанията за подкрепа с храни на 500 000 нуждаещи се

От 20 септември 2021 г., едновременно във всички области в страната, стартира кампанията по предоставяне на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се лица. Около 500 000 български граждани ще бъдат подкрепени с близо 5500 т храни за 13.4 млн. лв. по график, изготвен от Българския червен кръст – партньорската организация, която осъществява кампанията. Графиците и адресите на пунктовете са публикувани в прикачен файл към настоящата публикация и в сайта на БЧК.

Списъците с правоимащите лица са изготвени от Агенцията за социално подпомагане – Управляващ орган на Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, с чието финансиране са осигурени хранителните продукти. Пакетите съдържат 15 вида продукти от първа необходимост - брашно, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати консерва, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, захар, леща и зрял фасул стерилизиран. За тричленните и по-големи семейства са предвидени пакети от почти 28 кг храни общо, а по-малките ще получат около 18 кг.

Подкрепа е предвидена за нуждаещи се, които получават помощи на различни основания. В основната целева група за настоящата кампания са включени лица и семейства, подпомогнати с:

- целеви помощи за отопление /сезон 2019/2020 г./;

- помощи за отглеждане на деца до навършване на една година;

- еднократни помощ за ученици, записани в първи клас /за учебната 2020/2021 г./;

- еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция на деца в риск;

- еднократни помощ за лица и семейства, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID 19;

- месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания за лица с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат лични доходи до линията на бедност /до 369 лв./;

- месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане.

От старта на Оперативната програма за храни ежегодно 500 000 нуждаещи се лица и членовете на техните семейства получават подкрепа с продукти от първа необходимост. До момента са раздадени над 80 хил. тона храни под формата на повече от 1.4 млн. пакети и топъл обяд.

С финансиране по Програмата между 50 000 и 60 000 нуждаещи се средномесечно получават всеки работен ден и топъл обяд по проекти на общините. Към момента 201 общини предоставят топъл обяд на 58 500 потребители по операция „3.1 -Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. Средствата са осигурени от Европейския съюз по линия на механизма REACT-EU за преодоляване на последствията от създалата се криза в резултат на разпространението на COVID-19.

Списък на временните пунктове и периодите за раздаване на индивидуални пакети хранителни продукти
Списък на временните пунктове и периодите за раздаване на индивидуални пакети хранителни продукти 76 KB
Всички