logobgr
Всички
01.10.2020г.

Над 470 000 нуждаещи се ще бъдат подкрепени с продукти чрез Оперативната програма за храни

За първи път е осигурено двойно подпомагане за по-големите семейства

На 05 октомври 2020 г. стартира предоставянето на хранителни продукти от първа необходимост, включени в индивидуалните пакети, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане (ОПХ ФЕПНЛ). Програмата е финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет. Предвидено е помощта от 6500 тона хранителни продукти на обща стойност 15.7 млн. лв. да достигне до над 470 000 нуждаещи се.

Подпомогнатите ще получат 23 кг храни общо. Индивидуалните пакети включват 16 вида продукти от първа необходимост - ориз, спагети, лютеница, зелен фасул стерилизиран, домати консерва, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, херинга в доматен сос, захар, леща, брашно и олио. Общото тегло на един пакет е 23 кг на стойност 55 лв.

За първи път семействата с по трима и повече членове ще получат по два пакета с храни. Увеличението на помощта е в отговор на структурно проучване за удовлетвореността на крайните получатели, възложено от Управляващия орган на програмата в лицето на Агенцията за социално подпомагане. Една от препоръките в проучването е размерът на помощта да се съобрази с големината на семействата.

Раздаването на пакетите ще бъде поетапно и ще продължи и през месец ноември 2020 г. съгласно график, изготвен от партньорската организация по програмата – Българския червен кръст (БЧК). Графикът се публикува на интернет страниците на БЧК - www.redcross.bg, и на Управляващия орган - Агенцията за социално подпомагане - www.asp.government.bg. Пакетите могат да бъдат получени в най-близкия пункт на БЧК.

Право на подкрепа с хранителни продукти по Оперативната програма за храни имат лица и семейства, подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“ на различни основания – с целеви помощи за отопление; с помощи за отглеждане на деца до навършване на една година; с еднократна помощ за ученици, записани в първи клас; с еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция на деца в риск. В основната целева група са включени още лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ, които са инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства и/или COVID 19; лица с трайни увреждания, с определено право на чужда помощ, които имат лични доходи до линията на бедност и получават месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания; лица и семейства, подпомагани с месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане.

Всички