logobgr
Всички
16.10.2023г.

Ученици готвиха ястия с продукти от пакета за подкрепа по Програмата за храни

Днес ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Банкя, се проявиха в Европейската година на уменията, като приготвиха лесни и бързи ястия с продукти, включени в индивидуалните пакети за подкрепа по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027, съфинансирана от Европейския съюз. Професионалната гимназия е партньор на инициативата „Готвя за теб“ на Агенцията за социално подпомагане, която  се проведе в Световния ден на прехраната – 16 октомври.

Гости на събитието бяха заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева, представители на Министерството на труда и социалната политика, на Управляващия орган на Програмата за храни.

Д-р Танева отбеляза, че в настоящия програмен период 2021 – 2027 г. Програмата за храни поставя фокус и върху най-малките. Предвидени са пакети за новородени от уязвими семейства и ваучери за детска кухня. Те ще се предоставят със съпътстващи мерки, насочени към превенция на изоставянето, повишаване на родителския капацитет и др.

 Младите готвачи разполагаха с продукти, с които обикновено се приготвя храната за цялото семейство, като брашно, захар, ориз, варива и др. В рамките на събитието те  приготвиха вкусни и евтини ястия, които се готвят бързо и така спестяват енергия. Десет ученици от готварските профили на Професионалната гимназия, разпределени в пет отбора,  представиха рецептите си за двустепенно меню по зададените условия пред зоркия поглед на шеф Иван Манчев - бивш възпитаник на гимназията и председател на Обществения съвет. Той  напътстваше и журираше бъдещите си колеги.

Всички