logobgr
Всички
30.10.2012г.

Първото настаняване по проекта «И аз имам семейство» спаси новородено в Бяла

Спешно настаняване на новородено в приемно семейство бе осъществено в община Бяла, област Русе. Същевременно това бе първият договор за настаняване на дете по проекта „И аз имам семейство" в рамките на схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приеми ме".

Сигналът за новородено дете постъпва в Дирекция «Социално подпомагане» - Бяла, от Родилното отделение на местната болница. След раждането  непълнолетната майка  е заявила категорично нежелание да полага грижи за бебето,  както и отказ от всякакъв контакт с него в родилното отделение. От кръга на разширеното семейство не са установени лица, които да притежават обективна възможност да обгрижват новороденото дете. Детето е в добро общо състояние, момче, на 7 дни, с тегло 3 кг и ръст 50 см.

Проведена е екипна среща между социалните работници от отдел «Закрила на детето» и общинският Екип по приемна грижа, както и с утвърдено по проекта професионално приемно семейство от населено място на територията на община Бяла - Стефка Йорданова и Стефан Стефанов. След запознаване с историята на детето е определено спешно настаняване. Приемното семейство има капацитет за такова настаняване, изявило е готовност за приемане на детето и на 30.10.2012 г. детето е настанено.

Агенцията за социално подпомагане е конкретен бенефициент по проекта "И аз имам семейство" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", изпълняван в партньорство с 83 общини на територията на цялата страна. Последните общини, с които наскоро бяха сключени партньорски споразумения, са Лом и Стара Загора. Към началото на октомври по проекта са утвърдени около 120 кандидати за приемни родители, а подадените заявления са 613.

Всички