logobgr
Всички
03.06.2019г.

Над 500 000 нуждаещи се бяха подпомогнати със 7000 тона хранителни продукти

ФОНД ЗА ЕВРОПЕЙСКО ПОДПОМАГАНЕ НА НАЙ- НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ЛИЦА

 

До над 500 000 нуждаещи се е достигнала помощта от близо 7000 тона хранителни продукти от първа необходимост, осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ ФЕПНЛ). Това показват окончателните данни от кампанията по раздаването на индивидуалните пакети с храни, която стартира на 06.12.2018 г. и приключи през м. май. В тях бяха включени 16 вида хранителни продукти - ориз, спагети, лютеница, зелен фасул, домати – стерилизирани, грах, гювеч, конфитюр, говеждо в собствен сос, кюфтета в бял сос, пиле фрикасе, рибни консерви, зрял боб, леща, захар и олио. Съдържанието им е определено въз основа на масовата употреба на храните от домакинствата и след консултации с Министерството на здравеопазването.

Пакетите бяха раздадени по график, изготвен от Българския червен кръст – партньорската организация по програмата. За максимално удобство на лицата  с право на помощта пунктове за раздаване на храни бяха разкрити и в най-малките и отдалечени населени места в страната. На лицата, ползващи социални услуги, както и на тези със затруднено придвижване, хранителните продукти бяха доставяни на място. До края на 2019 г. се предвижда нуждаещите се да бъдат подпомогнати още веднъж с хранителни продукти по програмата.

До момента пакети с храни са предоставяни ежегодно, с което Агенцията за социално подпомагане, в качеството си на Управляващ орган, изпълнява основната цел на Оперативната програма за храни, а именно нуждаещите се да получават регулярно подкрепа. Лицата с право на подпомагане с индивидуални пакети с храни се определят от териториалните структури на Агенцията съгласно изискванията, разписани в специална Наредба за определяне на целевите групи по ОПХ ФЕПНЛ. В основната целева група се включват лица и семейства, подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“ на различни основания. С хранителните продукти, останали след подкрепата на представителите от основната група, се подпомагат включените в допълнителната целева група - потребители на социални услуги в общността и специализирани институции, както и лица и семейства, получили еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди.

По програмата за храни се осигурява и топъл обяд на повече от 50 000 най-нуждаещи се лица. Услугата се предоставя целогодишно по проекти на общините.

Всички