logobgr
Всички
17.09.2023г.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане посети пострадали от наводненията в община Царево

Вчера при работно посещение в района на наводненията изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане д-р Надя Танева съвместно с министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се срещна с граждани, чиито домове са пострадали от бедствието.

Христо и Станислава, както и техните съседи лично благодариха на социалните работници на първа линия, които продължават да оказват незаменима помощ на пострадалите от наводнението. Двамата споделиха, че на няколко пъти нашите служители са идвали на място, действали са бързо и адекватно, за да могат те да получат така нужната им подкрепа. „Очарован съм от целия екип“ каза Христо и получи лично заповедта, с която им се отпуска еднократната помощ от 1512 лв. Д-р Танева  благодари на всички колеги от дирекция „Социално подпомагане“ - Царево за навременната помощ и подкрепа, която оказват в трудния момент на пострадалите семейства и изрази личната си признателност към тях. „Професионализмът, съпричастността и човечността са водещи в работа и Ви правят истински хора с добри сърца. Със същия ентусиазъм и упоритост продължавайте да помагате на хората, не само в този труден за тях момент, а и винаги, когато имат нужда от Вашата компетентност и разбиране“.

До момента социалните работници са посетили 103 пострадали домакинства в седем населени места. От идната седмица Агенцията за социално подпомагане започва изплащане на отпуснатите до момента 47 еднократни помощи на пострадалите семейства. Екипи от експерти продължават обходите и през почивните дни на засегнатите от проливните валежи места в община Царево. Те съдействат и при подаването на заявления за  допълнителна подкрепа до 2500 лв. с цел закупуване на електроуреди от фонд „Социална закрила“ (ФСЗ). Ангажимент на общинската администрация е приемането, обработването и изпращането на заявленията към ФСЗ.

Министър Шалапатова и д-р Надя Танева се срещнаха с областния управител на област Бургас Пламен Янев и с кмета на община Царево Георги Лапчев. На срещите бе обсъдена предоставената до момента помощ на пострадалите домакинства за преодоляване на първоначалните затруднения, предизвикани от щетите, както и възможности за по-нататъшна ефективна подкрепа на най-уязвимите.

Всички