logobgr
Всички
21.11.2014г.

Баща насилник нападна и директор на социална служба в София

Пореден акт на физическо насилие над служител на Агенцията за социално подпомагане бе извършен тази сутрин в дирекция „Социално подпомагане" - Оборище. Нападнат и ударен в главата бе Иван Иванов, директор на дирекцията. Нападателят е баща на три деца, спрямо които е предприета мярка за закрила и във връзка с продължаването на работата по случаите той е поканен за съгласуване на действията. Случаите на децата са отворени през октомври 2013 г., когато след насилие над едно от децата от страна на същия този баща, на детето е предоставена полицейска закрила. По време на срещата днес мъжът е скъсал предоставените му документи, крещял е на социалния работник. Чувайки виковете се намесва директорът Иванов, който при появата си е нападнат и ударен в лицето. Потърсено е съдействието на полицията и на Спешна медицинска помощ заради кръвоизлив в ухото.

Броени дни по-рано жена нападна Милена Маринова, началник отдел „Закрила на детето" в същата дирекция „Социално подпомагане". Жената е майка на дете,  отново с предприета мярка за закрила след сигнал за упражнено насилие в семейството, получен в началото на ноември т.г. На 10 ноември т.г. при посещение в дирекцията жената отправя заплахи към служителите и нанася удари с две ръце на Маринова. По случая е образувано досъдебно производство.

Тези два инцидента свидетелстват за ескалиращата агресия спрямо служители на Агенцията за социално подпомгане. През септември т.г. удар в главата понесе социалният работник Николай Неделчев от дирекция „Социално подпомагане" - Севлиево. Нападателят бе възрастен мъж, явил се в дирекцията, за да получи заповед за настаняване в Дом за стари хора, като молбата му е удовлетворена броени дни след подаването й. През май т.г. жена нападна социален работник от отдел „Закрила на детето" на работното му място в Смолян при изпълнение на служебните му задължения.

Споменатите инциденти са само малка част от ширещите се случаи на вербална и физическа агресия срещу социални работници. По този повод АСП категорично потвърждава многократно заявената си позиция относно недопустимостта на посегателство спрямо нейни служители  при изпълнение на техните задължения. Агенцията ще продължи да настоява и за адекватни промени в нормативната уредба, свързани с гарантиране на защитата и сигурността на социалните работници.

 

 

Всички