logobgr
Всички
14.10.2014г.

Агенцията за социално подпомагане не може да бъде обвинявана за това, че спазва закона

Българското законодателство, което регламентира процедурата по осиновяванията, е категорично - не е възможно кандидат-осиновителите да си избират дете, в решенията си Съветите по осиновявания следват и поредността на вписванията на кандидат-осиновителите.

Това заяви днес пред Нова телевизия Детелина Котевска, началник отдел в дирекция "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане (АСП). Ден по-рано телевизията излъчи разследване с тезата за корупционни практики в процеса на осиновявания, като семейство кандидат-осиновители замеси в тях името на директора на Регионалната дирекция за социално подпомагане в град София и председател на Съвета по осиновявания в София Цветелина Василева.

Въпросното семейство е пожелало да осинови точно определено дете, консултирано е, че това не е възможно според законовите норми. В резултат на това двойката кандидат-осиновители квалифицира българското законодателство по отношение на осиновяванията като „най-голямото безобразие" и твърди, че не е получила желаното от нея дете, защото е отказала да плати за него. Недопустимо е да се хвърлят обвинения и недоказани твърдения към служители, които просто спазват закона такъв, какъвто е, посочи в отговор Детелина Котевска.

В АСП са получавани и други сигнали от кандидат-осиновители относно практики за незаконно вмешателство в процеса на осиновяване и "избор на дете" от страна на осиновители. При всички съмнения за нарушения са сезирани компетентните органи на Република България. Досега те не са предоставили на АСП установени данни за извършени престъпления. Агенцията е готова да окаже пълно съдействие при разследването на всички сигнали, както и да предприеме необходимите административни мерки при доказване на престъпление.

Всички