logobgr
Всички
06.09.2023г.

Екипи от Агенцията за социално подпомагане оказват помощ на пострадалите от наводненията в община Царево

Само за няколко часа Агенцията за социално подпомагане /АСП/ създаде организация, екипи от експерти да започнат обходи на засегнатите от проливните валежи населени места в община Царево. На място са заместник изпълнителният директор на АСП Таня Михайлова и Димитър Арнаудов – ръководител на Инспектората към АСП, които провеждат срещи със структурите на Агенцията и координират бъдещите действия за социална подкрепа на пострадалите хора.

Първоначално ще бъдат посетени селата Кости, Варвара и Лозенец и град Ахтопол, които са достъпни в момента. Посещенията в останалите засегнати населени места ще започнат от петък, когато приключат дейностите по разчистване на инфраструктурата и след като се получи информация от кризисния щаб в община Царево за пострадалите семейства.

Социалните работници ще информират хората за всички възможности за социална, финансова, психологическа  и здравна подкрепа. Те ще съдействат на пострадалите и за подаване на заявления за кандидатстване за еднократна помощ, която е до 1512 лв. Тя се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след оценка на нанесените от пороя щети.

АСП прави необходимата организация средствата да бъдат отпуснати и изплатени на семействата, които отговарят на нормативните условия до края на месец септември.

РДСП-Бургас и ДСП-Царево са ангажирани на място като екипите ще останат на терен и през почивните дни. Изпълнителният директор на АСП д-р Надя Танева има готовност да командирова служители от цялата страна в помощ на бедстващите хора.

Всички